reklama

Peníze mají posloužit na prevenci migračních krizí, uvedl kabinet na svém webu. „Tato částka z rozpočtu ministerstva obrany poputuje do finančního mechanismu EU African Peace Facility za účelem podpory jednotek G5 Sahel Joint Force," píše se v tiskové zprávě vlády.

Fond Evropské unie pro Afriku byl ustanoven v roce 2015 při summitu na Maltě, kde se kvůli migrační krizi setkali lídři evropských a afrických států. Ve fondu by mělo být 1,8 miliardy eur (45,6 miliardy Kč) na řešení krizí v Africe a na podporu stability v oblasti.

Společné jednotky pěti zemí oblasti Sahelu, konkrétně Burkiny Faso, Mauritánie, Mali, Nigeru a Čadu, vznikly v únoru 2014 s cílem zlepšit koordinaci těchto zemí v oblasti obrany. Zabezpečují pohraniční oblastí a zaměřují se také na boj s terorismem. Z pohledu bezpečnosti a tranzitní nelegální migrace se Sahel stává klíčovým regionem, a to pro Evropskou unii i pro ČR, uvedla vláda.

Kabinet už v lednu schválil, že do fondu Evropské unie pro Afriku pošle zhruba 225 milionů korun, které mají pomáhat při řešení migrace v Libyi. "ČR nedávno významně přispěla Libyi na ochranu jižních hranic, nyní vláda pokračuje v krocích vedoucích k omezení migračních toků," uvedla dnes vláda.

Do unijního svěřenského fondu pro Afriku Česko už dříve přispělo více než 1,6 milionu eur (zhruba 41 milionů Kč). Loni český kabinet schválil příspěvek 25 milionů korun na činnost libyjské pobřežní a námořní stráže. Ve spolupráci s Itálií byl také spuštěn projekt, který se zaměřuje na zlepšení situace lidí v Pobřeží slonoviny. Český příspěvek zhruba 26 milionů korun poputuje na zlepšení zdravotní péče či k usnadnění návratu uprchlíků.