Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš zvítězil, Němeček oznámil, že odvody státu mají vzrůst celkem o 5,05 miliardy

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pondělí předloží vládě návrh, podle kterého má od ledna 2017 měsíční platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané do zdravotního pojištění stoupnout z 870 na 940 korun. Ministr tedy po kritice ze strany Andreje Babiše (ANO) z původních požadavků slevil.

Meziročně by tak celkový odvod za státní pojištěnce narostl o 5,05 miliardy korun. Němeček původně usiloval o to, aby pojistné stouplo na 1007 korun měsíčně, což by resortu přineslo 9,88 miliardy korun.

Babiš už dříve uvedl, že ze státního rozpočtu by mohlo zdravotnictví na odvodech dostat v příštím roce navíc dvě miliardy korun. Dalších devět miliard korun navíc získá z nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem, víc se vybere díky tomu, že rostou platy a klesá nezaměstnanost. Před hlasováním ve vládě bude Babiš chtít od Němečka slyšet, kde je 38 miliard korun, jež dává stát navíc zdravotnictví v letech 2014 až 2016.

Návrhem se stanoví vyměřovací základ u osoby, za kterou je plátcem pojistného na veřejné zdravotní pojištění stát. Z nynějších 6444 korun má v příštím roce stoupnout na 6962 korun.

Získané peníze půjdou přednostně na platy a mzdy. Další finance budou potřeba na moderní technologie a léky. Na pokrytí všech požadavků by v příštím roce zdravotnictví potřebovalo navíc 14 miliard korun. Zbývajících devět miliard se má získat z předpokládaného nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců, podnikatelů a osob bez zdanitelných příjmů.

Návrh na zvýšení vyměřovacího základu, a tedy odvodů státu do zdravotnictví, musí podle platného zákona předkládat ministerstvo zdravotnictví vládě tak, aby do konce června o změně pro příští rok rozhodla. Němeček připravil už v lednu také návrh novely, která by zavedla pravidelnou valorizaci, takže by vláda už o navyšování pro každý další rok nerozhodovala.

Témata:  zdravotnictví Svatopluk Němeček zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy