Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi armádě nedůvěřují: Neochrání nás, mysl si 60 procent občanů

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Tři pětiny lidí se domnívají, že by se česká armáda při napadení neubránila. Polovina Čechů pak považuje otázku obrany ČR za zbytečnou, protože osud tak malé země je podle nich stejně v rukou velmocí.

Přesto ale 88 procent dotázaných zastává názor, že suverenitu státu je potřeba bránit za každou cenu, ukázal průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Od loňska se o šest procentních bodů snížil podíl těch, kteří nedůvěřují obranyschopnosti české armády, a o sedm procentních bodů klesl podíl lidí považujících obranu Česka za zbytečnou. Stejně jako loni si 46 procent dotázaných myslí, že česká armáda je na úrovni armád vyspělých západních zemí.

Náklady na obranu jsou v posledních čtyřech šetřeních více podporované, než tomu bylo v předchozích letech (tedy mezi lety 2001 a 2013), kdy v české společnosti převažoval názor, že náklady na obranu jsou jen zbytečnou zátěží pro státní rozpočet, uvedl soc.cas.cz.

V aktuálním šetření bylo dokonce dosaženo minimální hodnoty souhlasu s tímto výrokem (36 %). Podpora investování do armády ze strany státu je tedy výraznější především v posledních třech letech, dále pak i v roce 1999, kterému se spolu s loňským a předloňským šetřením současné výsledky nejvíce blíží. Dle aktuálního šetření na toto tvrzení nemá více než desetina (11 %) dotázaných názor a zvolila možnost „neví“, což je doposud nejvyšší naměřená hodnota.

Témata:  Armáda České Republiky průzkumy Češi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy