reklama

SPD na konci ledna předčasně převedlo z volebního účtu přes 600.000 korun, což je nezákonné jednání. Peníze musí zůstat na účtu 180 dnů po vyhlášení výsledku voleb, což bude až ke konci dubna. Hnutí peníze na účet vrátilo.

Hnutí SPD proti pokutě záměrně nepodalo odpor, takže pokuta začala platit. V opačném případě by se věc dostala do správního řízení. "Při rozvahách, v jaké výši pokuty udělit, jsme se rozhodli pro dolní sazby při skoro těch nejméně možných 30.000, a to zejména s ohledem na to, že škodlivý následek byl napraven, jelikož SPD zaslala daný finanční objem zpátky na svůj volební účet," řekl serveru člen dohledového úřadu Tomáš Hudeček.

Mluvčí SPD Michaela Dolenská uvedla, že hnutí sankci respektuje. "SPD v tomto případě pochybila a uznala svoji chybu. Proto se proti pokutě úřadu neodvolala," oznámila mluvčí. Dodala, že pokutu hnutí uhradí v zákonné lhůtě 30 dní od nabytí právní moci rozhodnutí.

Vedení hnutí SPD už v úterý zrušilo brněnskou buňku organizace, jejíž členové měli dlouhodobě špatné vztahy, uvedl server iDnes.cz. Zhruba stovka členů buňky přešla přímo pod jihomoravskou krajskou organizaci.