Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Pošta je v rozkladu, je netransparentní a nemá strategii. Elkán bral miliony, pošťačky pár tisíc

Česká pošta
Česká pošta
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Česká pošta je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v rozkladu, je netransparentní a nemá žádnou strategii. Zdůvodnil tak čtvrteční odvolání generálního ředitele podniku Martina Elkána ministrem vnitra. Elkán má skončit ke konci února.

"Tahle firma vždy byla netransparentní. Nikdy jsem se nedozvěděl, jak vybírá IT zakázky a pan ředitel měl plat celkově až osm milionů ročně," uvedl Babiš.

Zmínil pošťačky, které berou 14.000 Kč měsíčně a řidiče s 19.000 korun, průměrná mzda v Česku je přitom o 10.000 Kč vyšší. "Vedle špatných platových podmínek pošta ztrácí svůj podíl na trhu," dodal Babiš.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) ve čtvrtek odvolal Elkána ke konci února. Poště podle ministra chybí smysluplná vize fungování podniku.

Pošta v roce 2016 vykázala zisk před zdaněním okolo 190 milionů korun. O rok dříve to bylo 302 milionů Kč. Výsledek zahrnoval i úhradu nákladů na univerzální službu od státu 600 milionů korun. Za loňský rok měla pošta dostat od státu maximálně půl miliardy.

Témata:  Česká pošta Andrej Babiš Martin Elkán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy