Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pacientů s chřipkou v ČR neubývá, 33 lidí už zemřelo

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Počet pacientů s chřipkou v ČR se tento týden prakticky nezměnil, stoupl o 0,5 procenta. Lékaři nahlásili 1954 případů akutních infekcí dýchacích cest na 100.000 obyvatel. Nejvíc nemocných přibývalo mezi žáky základních škol, jejich počet vzrostl za týden o 2,4 procenta. Přibývalo i nemocných seniorů a nejmenších dětí. Naopak mezi staršími 15 let nemocných mírně ubylo.

Hlavní hygienička vyhlásila začátek chřipkové epidemie na začátku února. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů. Údaje o počtu nemocných hlásí lékaři krajským hygienikům. Nemocných může být ještě víc. Řada lidí totiž do ordinací nedorazí, nemoc přechází nebo si vezme v práci dovolenou.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.

Od začátku chřipkové sezony do do konce minulého týdne chřipce podlehlo 33 lidí. Nejčastěji šlo o seniory nad 65 let s dalšími závažnými nemocemi, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce. Loni za celou sezonu zemřelo na chřipku 114 lidí.

Témata:  chřipka nemoc EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy