Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si dnes připomněli potlačený studentský pochod

Lidové milice
Lidové milice
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Studentský pochod, který se odehrál před 70 lety a který potlačila bezpečnost, si dnes v pražské Nerudově ulici připomněli jeho účastníci, studenti, akademici i politici.

Podle zúčastněných by události z února 1948 neměly mizet z kolektivní paměti a lidé by postupné kroky k oslabování demokracie a svobody neměli přehlížet.

Studentský pochod se odehrál 25. února 1948. Průvod asi 7000 lidí vyrazil od Českého vysokého učení technického z Karlova náměstí na Hrad. Studenti chtěli požádat prezidenta Edvarda Beneše, aby komunistům neustupoval. V horní části Nerudovy ulice je brutálně zastavila bezpečnost a lidové milice. Událost připomíná pamětní deska. U ní se dnes pietní akt odehrál. Akademici, politici i studenti k ní položili věnce a květiny.

"Přijel jsem do Prahy na konec průvodu. Když jsem vystoupil na Malostranském náměstí na schody u kostela, už se nic nedělo. Viděl jsem, jak se nějaký silný hoch oháněl značkou a jak ho někdo od bezpečnosti či milicionář udeřil pažbou do hlavy. Padl pak na zem. Nastal zmatek a někoho postřelili. Já slyšel dvě rány. Prý byl výstřel jen jeden. Někdo tvrdí, že byly tři," zavzpomínal na události místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Témata:  Češi komunismus II.48

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy