reklama

Rytíři pak jsou český básník, prozaik a hudebník Jáchym Topol a pomocný biskup pražský Václav Malý. Oceněno bylo také několik osobností in memoriam. Na titul Mecenáš české kultury se letos nesešly nominace. Vyznamenání předal ministr v rámci 12. ročníku mezinárodního festivalu Mene Tekel.

Vyznamenání dostávají tvůrci, jejichž umělecká cesta byla násilně přerušena totalitní mocí či byli kvůli svým nezlomným mravním postojům perzekvováni a zbavováni občanských práv a svobod v totalitních režimech. "Když se dotkneme žhavých kamen, spálíme se a pamatujeme si to. Ale lidstvo je nepoučitelné," varoval podobně jako další laureáti před zapomínáním Šmíd.

Své ocenění osobně převzaly historička a spisovatelka Dvořáková a dramatička, scénografka a bývalá ředitelka Divadelního ústavu Albertová. Dvořáková, mimo jiné autorka knihy To byla Milada Horáková, patří k uznávaným spisovatelům literatury faktu a za své celoživotní dílo získala Cenu Miroslava Ivanova.

Za herečku Annu Letenskou, která byla v roce 1942 zastřelena v koncentračním táboře v Mauthausenu dva měsíce před premiérou svého posledního filmu Přijdu hned, převzal ocenění ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer. "Za některé postoje se platí, a třeba i cenou nejvyšší," prohlásil Töpfer.