Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoupenci kurdského politika Muslima demonstrovali před vnitrem

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Zhruba 200 podporovatelů zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima demonstrovalo v Praze. K pochodu k ministerstvu vnitra se rozhodli, protože u pražských soudů se nedozvěděli, který z nich bude o dalším osudu zadrženého rozhodovat.

České úřady zatím totožnost zadrženého výslovně nekomentovaly, Turecko ho však identifikovalo jako kurdského politika Sáliha Muslima.

"Nevíme, kde se ten člověk nachází, kdo má o něm rozhodovat. Když jsem vyčerpal možnost být informován ze strany soudů, oba říkají, že s tím nemají nic společného, tak se chceme zeptat ministerstva vnitra, kde tan člověk je," uvedl kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu, který se případem zabývá,Uzunoglu. Kvůli kauze přicestoval ze Švýcarska.

Podporovatelé zadrženého muže prošli centrem Prahy a zastavili se před ministerstvem vnitra. Skandují také hesla proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Turecko prozatím českou stranu požádalo o vzetí muže do předběžné vazby. Pokud tomu soud vyhoví, musí Turci do 40 dnů od zadržení podat žádost o vydání, jinak bude muž propuštěn. Soud bude o případné předběžné vazbě rozhodovat dnes nebo v úterý. Policie musí muže předat soudu do 48 hodin od zadržení. Soud pak musí do 24 hodin rozhodnout. Muž byl zadržen v noci ze soboty na neděli.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy