reklama

Na pódiu se jako první objevila krátce po 17. hodině rychlobruslařka Sáblíková. „Jsem hrozně moc ráda, že tu s vámi dneska můžu být a že mám tu medaili na krku. Tak šťastná, jak jsem byla v Pchjongčchangu, jsem byla maximálně, když jsem získala zlato," řekla nejúspěšnější česká olympionička ze zimních her. "Pro mě je to neuvěřitelné, jsem hrozně ráda, že jste všichni přišli. Můžu vám jenom říct, těšte se na to, až přijde ta, co tu bude po mně," dodala.

Ledecká, vítězka paralelního obřího slalomu na snowboardu a superobřího slalomu ve sjezdovém lyžování před zaplněné náměstí, předstoupila za bouřlivého skandování po čtvrt na šest. „Strašně se mi třesou ruce, takže to asi nebude úplně jednoduchý. Budu si muset na vás trošku zvyknout," přiznala dojatá Ledecká. „Tohle je neuvěřitelný. Strašně vám děkuju, že jste tu čekali v té zimě, že jste sem přišli. Já si myslela, že tady bude pár cizinců u orloje, já řeknu ahoj a bude to hotový a zase půjdu," zavtipkovala a k fanouškům v první řadě si pak odběhla pro čokoládu.

Prostřednictvím videovzkazu pozdravila fanoušky i bronzová olympijská medailistka ze snowboardcrossu Eva Samková, která dala přednost domácí oslavě ve Vrchlabí. Na pódiu promluvili také bývalý sjezdař a člen trenérského týmu Ledecké Ondřej Bank, trenér Sáblíkové Petr Novák či olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

Dorazil i bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, který na Staroměstském náměstí slavil naganský triumf před dvaceti lety. „Staromák byl takové tradiční místo, kde jsme měli možnost se potkat s fanoušky. Nyní Ester dokázala úžasnou věc, parádní sportovní zážitek pro celý svět a skvělý příběh," řekl Hnilička, který je nyní poslancem a vládním zmocněncem pro sport.

O čtvrtém místě českých hokejistů na olympijských hrách bývalý gólman Kladna nebo Liberce prohlásil, že rozhodně nejde o neúspěch. „V současném stavu, kdy se snažíme znovu obnovit nějaký systém v českém hokeji a snažíme se být aktivní v programech v mezinárodním juniorském hokeji, to bude chvilku trvat a čtvrté místo není špatné. Ale nebudu zastírat, že jsme doufali, že se nám podaří vybojovat medaile, takže v nás trošku zklamání je. Je to škoda, medaile by byla pro náš hokej příjemnou odměnou," uvedl Hnilička.

Vedle přímých reportážních vstupů nechyběly ani soutěže či hudební vystoupení. Odpolednem provázeli moderátoři Libor Bouček a Martin Hájek.

Olympioniky vítaly stovky lidí také ve Vrchlabí 

Samková, Krčmář a Erbanová dostali v rodném Vrchlabí každý náramkové hodinky s věnováním v hodnotě 50.000 až 60.000 korun, květiny a další drobné dary. Na pódiu vystoupila i běžkyně na lyžích Karolína Grohová. Samková, Erbanová i Krčmář chodili mezi lety 2002 až 2008 ve Vrchlabí na Základní školu náměstí Míru, Erbanová a Samková dokonce do jedné třídy.

„Je to nádherné, Vrchlabí má krásnou atmosféru. Lidé jsou tady skvělí, hrozně ráda se sem vracím," řekla Samková bezprostředně poté, co sešla z pódia. Na náměstí také zazněla píseň Vrchlabského dixielandu, který si pro úspěšnou olympioničku připravil speciální skladbu. Olympionici nevystoupili současně, Samková musela odjet dříve. „Jedu na závody do Španělska a pak do Ruska, sezona ještě neskončila," dodala Samková.

Krčmář poděkoval za podporu, kterou ve Vrchlabí má. „Je to pocta pro nás sportovce a zároveň jsem strašně rád, že nám město Vrchlabí umožnilo fanouškům poděkovat za podporu. Velmi si vážím, že přišlo tolik lidí," řekl ČTK Krčmář.

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka ČTK řekl, že je rád, že se díky úspěchu vrchlabských sportovců o městě mluví. „Problém byl s termíny sportovců. I dnes je to poměrně komplikované a napjaté. Všichni se na pódiu najednou nepotkají, vystoupí jeden po druhém. Je to náročné nejen organizačně, ale i díky počasí, je tady veliká zima," řekl Sobotka.

Není prý náhoda, že na olympiádě v Pchjongčchangu bylo tolik úspěšných sportovců s vazbou na Vrchlabí. "Nejsou prvními ani posledními. Za posledních 50 let vyrůstali ve Vrchlabí vynikající sportovci. Na této olympiádě se to sešlo, cinklo to třikrát. Jsem velmi rád, že se ukazuje, že podpora sportu ve Vrchlabí má smysl," řekl Sobotka.

Součástí slavnostního přivítání olympioniků byla i projekce či autogramiáda. Prezentovaly se také úspěchy vrchlabských mladých sportovců z olympiády dětí a mládeže, která se na konci ledna konala v Pardubickém kraji.

S vítáním úspěšných sportovců má Vrchlabí zkušenosti. Na den přesně před čtyřmi lety Samková po vítězství na hrách v Soči dostala na slavnostním přivítání olympioniků vysněného koně. Společně se Samkovou tehdy na pódium vystoupili také běžkyně na lyžích Grohová a biatlonista Krčmář. Rychlobruslařku Erbanovou zastoupila její matka.