Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Krnáčová poslali dopis šéfovi Uberu. Dodržujte naše zákony, nebo z Česka odejděte, hrozí

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) zaslali dopis šéfovi společnosti Uber Daru Khosrowshahimu. Žádají ho, aby firma dodržovala české zákony a své služby provozovala podle nich. Pokud to neudělá, má z Česka odejít. 

V Praze dnes protestovali proti Uberu a Taxify desítky taxikářů, kteří blokovali dopravu v Lazarské ulici a jejím okolí a na magistrále. Taxikáři požadují rychlé vyřešení situace. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (ANO) slíbil novelu zákona. Ta má být hotova asi za rok, což se taxikářům nelíbí.

V Praze je podle odhadů asi 8300 taxikářů. Někteří z nich dnes kvůli provozování služeb typu Uber blokovali dopravu v Praze znovu.

Babiš již vyzval Uber k dodržování zákonů po protestech taxikářů, které se uskutečnily před asi dvěma týdny. V dopise šéfovi Uberu premiér s primátorkou píšou, že praktiky společnosti jsou daleko od jejího korporátního hesla „dělat správnou věc".

„V ČR jsme zanícení fandové technologií, modernizace zákonů a benefitů, které to zákazníkům přináší. Nicméně, jak ukázaly jiné služby, všechny výhody jim mohou být nabízeny s respektem k právu naší země," píšou v dopise.

Upozorňují rovněž na to, že poskytované služby budou podrobovány kontrolám nebo prošetřovány, zda nedochází k daňovým únikům. Dodávají také, že firma nespolupracuje s policií.

Témata:  Andrej Babiš Adriana Krnáčová Taxi Uber

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy