Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD s návrhem na vyšší odpovědnost úředníků za majetek neuspěla, vláda je proti

Vláda
Vláda
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes odmítla návrh SPD, aby byla posílena odpovědnost zástupců státu za svěřený majetek. Právní úprava se podle ministrů jeví jako nadbytečná, neboť vymezení nezbytných povinností při hospodaření s majetkem státu je zákonem upraveno dostatečně, jednoznačně a přehledně.

Předloha uvádí, že zástupci státu by museli majetek České republiky spravovat s péčí řádného hospodáře. Právníci ovšem upozornili na nejasný vztah navrhovaného spravování majetku s péčí řádného hospodáře k nynější zákonné povinnosti starat se o něj s odbornou péčí.

Zaujmout k předloze SPD nesouhlasné stanovisko navrhlo vládě ministerstvo financí. Ministerstvo spravedlnosti a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových doporučení nedalo, sepsaly však kritické připomínky. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Obdobnou snahu zamítla Sněmovna v minulém volebním období už v úvodním kole. Předkladatelé nyní stejně jako v minulosti sami uvádějí, že povinnost ohledně nakládání s majetkem už zákony řeší. Podle nich ale "málo viditelným a z mnoha ohledů nejednoznačným způsobem, který dává mnoho prostoru ke spekulacím a zejména reálné neefektivitě při vymáhání náhrady škody při nehospodárném nakládání se svěřeným majetkem nebo finančními prostředky státu".

Témata:  vláda Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy