Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklý případ dostane na stůl NS: Žalobci trvají na trestu pro agresivního cyklistu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

České Budějovice/Brno - Jihočeské soudy zprostily obžaloby cyklistu, který v říjnu 2016 na Zátkově nábřežív Českých Budějovicích srazil chodce. Nejvyšší státní zastupitelství na potrestání dál trvá, podalo proto dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nehoda se stala na společné stezce pro chodce a cyklisty. Chodec se zřejmě polekal muže na silničním jízdním kole, který jej objížděl rychlostí kolem 20 kilometrů v hodině. Reflexivně couvnul a v tu chvíli jej kolo srazilo a odmrštilo několik metrů daleko. Utrpěl vážné zranění hlavy.

Ačkoliv se okolnosti nehody nepodařilo zcela přesně rekonstruovat, je podle šéfžalobce Pavla Zemana zjevné, že cyklista chtěl chodce objet velmi rychle a natěsno. "Všechny popsané jízdní manévry jsou hazardní, neboť ve zlomcích sekund počítají s přesnou polohou chodce a činí z něj bezmocného diváka při řešení vzniklé dopravní situace," stojí v dovolání.

"Úlek a reflexivní snaha couvnout je pochopitelná. Chodec nemohl včas poznat, zda jej chce cyklista objet zepředu, anebo zezadu," tvrdí Zeman.

Primární příčinou kolize i jejích následků je podle něj agresivní a neohleduplný způsob jízdy. Podle dovolání by měl Nejvyšší soud zrušit rozsudky Okresního i Krajského soudu v Českých Budějovicích a vrátit případ na okres k novému rozhodnutí.

Témata:  cyklisté Pavel Zeman soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy