Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečný virus chřipky: V této sezóně zemřelo už 50 Čechů

zdraví
zdraví
Foto: Pixabay

Praha - Chřipce v Česku podlehlo v letošní sezóně už 50 pacientů. Starších 60 let bylo 43 z nich, ostatní byli ve věkové skupině 25 až 59 let. V nemocnici s vážným průběhem chřipky skončilo 199 lidí. Hlavní hygienička vyhlásila plošnou epidemii na začátku února.

Nemocných bylo k minulému pátku 1954 na 100.000 obyvatel. "Domníváme se, že v aktuálním týdnu bylo dosaženo maxima nemocnosti. Před sebou máme několikatýdenní konsolidaci epidemické vlny," uvedli epidemiologové ze SZÚ.

Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů. Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 114 jich zemřelo.

Úmrtí na chřipku a související zápal plic během epidemie je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris, ale i vysoký krevní tlak.

Témata:  chřipka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy