Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna přerušila jednání o změně daňového řádu

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanci dnes přerušili projednávání vládní novely daňového řádu, která umožní správcům daní přístup k širšímu okruhu údajů. Zavádí povinnost bank, poskytovatelů platebních služeb nebo advokátů a poradců poskytovat daňové správě údaje vyplývající ze zákona o boji proti praní špinavých peněz.

Předlohou se dnes zabýval sněmovní ústavně právní výbor, který k ní vydal své doporučení. Jeho usnesení se ale dostalo do sněmovního systému až odpoledne a poslanci se podle jednacího řádu můžou tímto bodem zabývat nejdříve 24 hodin od jeho rozeslání.

O tom, kdy se novelou budou poslanci opět zabývat, se rozhodne zřejmě ve středu ráno v úvodu schůze. Na problém s usnesením upozornil předseda výboru Marek Benda (ODS). Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale namítl, že usnesení ústavně právního výboru ve sněmovním systému vloženo není, a nic tedy podle něj projednávání novely nebrání.

Poté Benda neúspěšně navrhoval projednávání přerušit do středečních 17:00. Poté, co většina poslanců jeho návrh zamítla, si lidovci vyžádali hodinovou přestávku na poradu. Během ní se usnesení na webových stránkách Sněmovny objevilo. Místopředseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pak proto projednávání novely daňového řádu přerušil.

Údaje poskytované již nyní podle zákona proti praní špinavých peněz Finančnímu analytickému úřadu by měly povinné subjekty nově poskytovat i finanční správě v rámci mezinárodní spolupráce při správě daní. Týká se to bank, záložen, poskytovatelů platebních služeb, advokátů nebo daňových poradců.

"Nad rámec implementace jdeme v tom směru, že chceme, aby určitá část těch povinných osob, jsou to především banky, finanční instituce, aby sdělovala stejné informace i pro potřeby tuzemské správy daní," řekla ČTK již dříve ministryně financí Alena Schillerová. Toto rozšíření povinností se však podle ní netýká advokátní komory nebo komory daňových poradců nebo třeba exekutorské komory. Jejich údaje budou sloužit jen k mezinárodní spolupráci při správě daní.

Návrh přesto vyvolal kritiku některých poslanců, kteří mu vyčítají právě to, že jde nad rámec směrnice a údajně příliš prolamuje profesní tajemství.

Rozpočtový výbor doporučil novelu schválit bez připomínek. Ústavně právní výbor dnes doporučil mimo jiné z návrhu vypustit tu část, která ukládá bankám nebo záložnám povinnosti poskytovat správcům daně informace k identifikaci zařízení, kterými klienti obsluhují sjednané služby. Jde třeba o IP adresy nebo telefonní čísla.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky daně Marek Benda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy