Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý náměstek Závodský žaluje vládu kvůli svému odvolání z ministerstva financí

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Někdejší náměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský žaluje vládu kvůli svému odvolání z funkce. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. 

Závodský tvrdí, že důvodem výpovědi bylo to, že nařídil prověřování holdingu Agrofert a služebního bytu nynější ministryně Aleny Schillerové (za ANO). Agrofert vlastnil do loňského února premiér v demisi a exministr financí Andrej Babiš (ANO), poté firmu přesunul kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Ministerstvo to nechtělo komentovat. "Jedná se o svobodné rozhodnutí a právo každého. Ministerstvo financí ho nebude žádným způsobem komentovat," řekl serveru Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Závodský působil jako náměstek zhruba od začátku roku 2014 do konce loňského roku, na funkci ho navrhli lidovci. Babišova vláda zrušila k začátku letošního roku sedm desítek míst na ministerstvech a úřadu vlády. Na ministerstvu financí byly zrušeny dvě z osmi sekcí, včetně sekce majetku státu vedené Závodským.

Své odvolání označuje Závodský za účelové a podal kvůli tomu žalobu k Městskému soudu v Praze. Důvodem odvolání z funkce bylo podle něj například to, že zahájil prověrku hospodaření Agrofertu na státních pozemcích. Dalším důvodem bylo podle něj to, že nechal prověřit, zda tehdejší náměstkyně ministra financí a nyní ministryně Schillerová platila adekvátní nájemné za pronájem státního bytu v centru Prahy. Za byt 1+1 Schillerová platila podle médií zhruba 5000 korun měsíčně včetně poplatků.

Témata:  Ondřej Závodský Ministerstvo financí České republiky Agrofert

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy