reklama

"Zhruba do pololetí roku 2015, nebo do podzimu 2015 se snažil tvářit jako velmi demokraticky smýšlející člověk a v tu dobu také na ministerstvu financí i v dalších jím řízených institucích působila řada skutečných osobností a vynikajících odborníků," uvedl Závodský. Babiš se tak podle něj snažil ukázat, že má potenciál něco změnit a že je demokrat.

"V druhé fázi už se snažil pouze utužovat svoji moc a chystat se na převzetí moci po volbách," řekl. Tehdy podle něj Babiš začal nahrazovat odborníky lidmi, kteří mu byli ochotni sloužit. A až tehdy Babiš ukázal svou pravou tvář, dodal.

O tom, že se současný premiér změnil, hovořil nedávno v rozhovoru pro týdeník Respekt také bývalý poslanec za ANO Jiří Zlatuška, který po volbách v roce 2017 z hnutí vystoupil. Uvedl, že Babiš začal být více populistický, chová se krajně rizikově a poškozuje Českou republiku. Podle něj ale některé jeho postoje ze začátku nebyly hrané a neplánoval ani, že se časem zbaví známých tváří a odborníků.

Závodský pracoval na ministerstvu financí v letech 2014 až 2017 jako náměstek pro majetek státu. Do funkce ho dosadila KDU-ČSL. Nová ministryně financí ČR Alena Schillerová jej v prosinci 2017 krátce po svém nástupu do funkce odvolala. Nyní je analytikem Nadačního fondu proti korupci. Letos v lednu Závodský podal návrh na exekuci proti ministerstvu kvůli nevyplacení odchodného přes 650.000 korun. Ministerstvo mu následně peníze poslalo.

Ve spolupráci s fondem Závodský napsal knihu Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel, kterou dnes netradičně pokřtil řepkovým olejem. Kniha má upozornit na současný politický a společenský vývoj, který podle zástupců fondu ohrožuje demokracii. Mimo jiné popisuje různé Babišovy zájmy a zákulisní praktiky, řekli. Premiérovi by ji chtěli předat osobně 16. července, kdy má jednat Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, jejíž je Babiš předsedou.