Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech chtěl vyvolat nenávist k muslimům, tak způsobil vlakové nehody

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Mladá Boleslav - Muž, který na Mladoboleslavsku způsobil dvě srážky vlaků se stromy, je obviněn z terorismu. Hrozí mu doživotí. Svými činy chtěl podnítit nenávist vůči muslimům, tvrdí policie.

První nehoda se stala 1. června 2017 na trati mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Osobní vlak najel do spadlého stromu. Cestovalo v něm devět lidí, nikdo se nezranil. Druhá nehoda se stala 28. července 2017 mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem, také ta se obešla bez zranění.

Podle policie muž v obou případech stromy na trať pokácel. Na místě také nechal vzkazy odkazující na islám. Kvůli tomu je obviněn rovněž z vyhrožování teroristickým útokem.

"Toho se měl dopustit rozšiřováním letáků, které obsahovaly jazykově zkomolené výhrůžné texty, jež měly evokovat, že byly psány vyznavačem džihádu, který plánuje teroristické útoky na občany České republiky," řekl Lidovým novinám státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák.

Zadrženým je sedmdesátiletý Čech. Ve vazbě je od 22. února. Soudce se obával jeho útěku a také možnosti, že by v trestné činnosti pokračoval. "Obviněný je rodilým českým občanem, jehož motivací byla snaha vyvolat mezi obyvatelstvem obavy z muslimské migrační vlny a z páchání teroristických útoků," dodal státní zástupce.

Témata:  Mladá Boleslav nehody vlaků muslimové terorismus Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy