Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Mladé Boleslavi je kritická. DO ulic vyráží polští a slovenští policisté

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mladá Boleslav - Policejní hlídky na Mladoboleslavsku ode dneška doplní slovenští a polští policisté, mají pomoci zajistit bezpečí a předcházet kriminalitě. V Mladé Boleslavi a okolí stoupla letos kriminalita cizinců o deset procent. Na dnešní tiskové konferenci u příležitosti představení hlídek to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ve městě a jeho okolí pracují tisíce cizinců, především ve firmách spojených s automobilovým průmyslem, a to nejen ve Škodě Auto, ale také v dodavatelských firmách.

Dva slovenští a dva polští policisté budou doprovázet současné policejní hlídky. "To, že tady pracuje více cizinců, je samozřejmě přínosem pro fungování celé řady firem, ale přináší to také zvýšené nároky na ochranu veřejného pořádku," řekl Hamáček. Zatímco podíl cizinců na spáchaných kriminálních činech byl podle mladoboleslavské policie za celý loňský rok 16 procent, letos už je to 26 procent.

Zahraniční policisté se budou podílet například na kontrole totožnosti, řešení přestupků, trestných činů i na kontrolách v ubytovnách a podobně. Cizinecká policie také od minulého týdne zvýšila počet kontrol v ubytovnách a v okolí obchodního centra, které patří k místům, kde policie častěji přestupky, případně trestné činy řeší.

"Je předpoklad, že se budou objevovat čeští policisté s polskými, cizinecká policie se slovenskými policisty, ale výjimku nebudou tvořit ani trojkombinované služby, kde se objeví zastoupení všech jednotlivých zemí," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Česko-polské smíšené hlídky už fungují například v pohraničních oblastech České republiky.

Témata:  Mladá Boleslav Policie ČR Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy