Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš svolá Bezpečnostní radu státu. Setkat se chce i s Pavlem Zemanem

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svolá kvůli nespokojenosti s šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem Bezpečnostní radu státu a 15. března navštíví bezpečnostní výbor Sněmovny. Plánuje i schůzku s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

"V Murína nemám důvěru, pochybuje o jeho morální a profesionální integritě," řekl dnes Babiš, jehož vláda důvěru nezískala. Svůj postoj zdůvodnil dokumenty z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které nemůže zveřejnit. Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, která měla být potrestána kázeňsky. "Toto opatření bylo na Úřadě vlády vyřízeno velice nestandardním způsobem," prohlásil Babiš.

Nepřímo odkázal také na případ Bereta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v něm v loňském roce vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství. "Skutečně se velmi divím, že takový člověk vykonává takovou funkci," řekl Babiš novinářům.

Již v úterý GIBS informovala o tom, že Babiš v únoru dvakrát vyzval Murína, aby se funkce vzdal. Babiš dnes odmítl jakoukoli spojitost záměru odvolat Murína s kauzou Čapí hnízdo, ve které je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu.

Murínův předchůdce Ivan Bílek v roce 2015 rezignoval. Podle některých členů sněmovní komise pro kontrolu GIBS to bylo na základě politického tlaku. Bílka předtím k rezignaci vyzval vedle tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo tehdejší ministr financí Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Michal Murín Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

RB OSN držela minutu ticha za Raísího

Členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RBOSN) si v pondělí minutou ticha uctili památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy