Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdíl mezi kritikou islámu a islamofobií? Kniha českých expertů má udělat jasno

Islám
Islám
Foto: Pixabay

Praha - Nová publikace "Islamofobie po česku" si klade za cíl uvést téma nejen do tuzemského akademického prostředí, ale oslovit i ty, kdo na něj narazí - novináře, zástupce státní správy, studenty či pracovníky neziskových organizací. Autoři chtěli nastínit, kde končí oprávněná kritika islámu a kde začínají přístupy jako nactiutrhání nebo lhaní. Editorem knihy, na které pracoval kolektiv odborníků, je Bronislav Ostřanský.

"Snažil jsem se, aby problém zmapovali specialisté na jednotlivá témata. Psát o islamofobii není v silách soudného jednotlivce, je tam řada přesahů, které musí zpracovat odborníci. Například tématu protiislámské rétoriky v politice se ujal profesor Miroslav Mareš. Dříve se islamofobie týkala úzké skupiny na naší politické scéně, zatímco dnes je to mainstream," uvedl Ostřanský, který působí v Orientálním Ústavu Akademie věd ČR.

Upozornil, že proti islamofobii nelze bojovat tabuizováním tématu, ale věcností v argumentaci. "Islamofobové vycházejí z relevantních údajů jako kamenování cizoložnic nebo zvěrstva Islámského státu, které jsou nezpochybnitelné. Musí se k tomu ale říct fakta, jak je to rozšířené, kde se to děje a podobně," podotkl.

Podle autorů se nenávist vůči islámu rozmohla vinou štvavých serverů a politiků, kteří pochopili, že s poplašným programem uspějí ve volbách. "V českém prostředí, jemuž tato kniha věnuje samozřejmě převážnou část pozornosti, epidemii zřetelně prospívá, že velmi mnozí naši lidé vědí o islámu jen málo, nikdy se s muslimy vlastně nesetkali a názory si utvářejí z různých, bohužel velmi často dezorientujících zdrojů," píše v předmluvě knihy nakladatelství Vyšehrad orientalista a afrikanista Luboš Kropáček.

Za mylné považuje Ostřanský například kladení rovnítka mezi islám a uprchlický problém. "Většina z uprchlíků jsou muslimové, ale na druhou stranu hledat v islámu vysvětlení migrační vlny nestačí. Islám není absolutní vysvětlení všeho, co se týká muslimů," podotkl.

"Chtěl bych, aby se o tématu islámu začalo hovořit s důrazem na věcnost a aby tahle knížka přispěla ke kultivaci debaty, i když si uvědomuju, že je to naivní přání," uzavřel Ostřanský.

Témata:  Islám muslimové knihy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy