reklama

Předsedkyně soudu Liv Synnöve Taraldsrudová novinářům řekla, že soud má na vynesení verdiktu čtyři týdny. Soudní jednání začalo ve středu a od té doby již vypovídala matka dětí i otec, který se rovněž odvolává proti rozhodnutí o adopci, představitel sociálního úřadu Barnevernet, který o odebrání bratrů rozhodl, i nynější pěstouni dětí. Dnes má s výpovědí předstoupit mimo jiné dědeček hochů.

Jednání soudu v malém městečku Hokksund asi 100 km od metropole Osla poznamenaly spory o to, kdo může být přítomen v soudní síni. Strana Evy Michalákové si stěžovala, že do síně nebyl vpuštěn její právní zástupce Pavel Hasenkopf a česká poslankyně Jitka Chalánková, kteří do Norska kvůli soudu přijeli. Michaláková si také stěžovala, že měla kratší dobu na svou výpověď než Barnevernet a že nestihla říci vše, co chtěla.

Také čeští novináři v minulých dnech žádali, aby mohli jednání v soudní síni sledovat, ale bylo jim to zamítnuto. Informace o průběhu soudu je tak těžké získat. Norská právnička Michalákové svou klientku varovala, že jí styk s médii v případu škodí, a tak matka odebraných chlapců komunikuje s novináři jen v omezené míře. Otec dětí s médii nemluví dlouhodobě. Protistrana, tedy úřad Barnevernet, je vázána povinností mlčenlivosti. Soud navíc ve čtvrtek vyzval reportéry, aby v soudní budově nefotografovali ani nenatáčeli na kameru.

Nyní jedenáctiletý Denis a sedmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se neprokázalo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče; loni na podzim ovšem norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci.

Norská strana se od začátku odmítá ke kauze vyjadřovat s ohledem na ochranu soukromí chlapců. Norská ambasáda v Praze nicméně již dříve uvedla, že úřad děti neodebral bezdůvodně a že matka českým úřadům o případu předala neúplné informace.