Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rektor hradecké univerzity Kuča nedorazí na Zemanovu inauguraci

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Hradec Králové - Rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča obdržel pozvání na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana, ale nezúčastní se jí. Jako důvod uvedl nemoc, Zemanovo chování vůči akademické půdě ale kritizuje.

"Slavnostní inaugurace Miloše Zemana se z důvodu nemoci nemohu zúčastnit. Pozvánku z Pražského hradu jsem každopádně obdržel," uvedl Kuča v prohlášení.

Mluvčí univerzity Jakub Novák na dotaz ČTK, jestli by se rektor jinak zúčastnil, odpověděl: "Kdyby pan rektor nebyl nemocný, inaugurace by se ani tak nemohl zúčastnit, protože měl dlouho naplánovanou pracovní zahraniční cestu. Pokud by mu ani tento program nebránil, o účasti by i tak pochyboval, a to vzhledem k tomu, že ne všichni rektoři pozvání dostali a hlava státu opět rektory selektuje a nerespektuje tak suverenitu vysokých škol."

V lednu Kuča uvedl, že nesouhlasí například s chováním prezidenta Zemana vůči akademické půdě a vysokým školám obecně. Prohlásil, že v minulosti Zeman nerespektoval suverenitu a autonomii vysokých škol a zpochybnil smysl jejich existence.

Zemanovi první funkční období skončí o půlnoci z 8. na 9. března, svůj druhý slib složí ještě před uplynutím prvního mandátu. Inaugurace začne ve čtvrtek 8. března ve 14:00.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy