Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova první cesta povede v dubnu na Slovensko

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman navštíví jako první zemi ve svém druhém funkčním období na začátku dubna Slovensko. Následovat by měly cesty k českým sousedům, tedy do Polska, Německa a Rakouska, a k členovi visegrádské skupiny Maďarsku.

Ještě letos by také Zeman rád navštívil Izrael. ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zeman již dříve řekl, že jeho první zahraniční cesta tradičně povede na Slovensko. Podle Jindráka by se tak mělo stát mezi 4. a 6. dubnem. Cestu v současné době diplomatický odbor Pražského hradu připravuje. Prezidenti obou zemí by se bez pochyby mohli při vzájemném setkání bavit mimo jiné o letošních oslavách 100 let od vzniku Československa.

Potkat by se spolu mohli nejenom na konci října při oslavě 28. října, ale i třeba na otevření plánovaných výstav nebo v zahraničí při oslavách důležitých událostí spojených se založením Československa. Zástupci Česka i Slovenska byli například pozvání francouzským prezidentem do Darney, kde se v červnu před 100 lety konala slavnostní přísaha 6000 příslušníků Československé střelecké brigády ve Francii, po níž odjeli na frontu. Tehdejší francouzský prezident Raymond Poincaré při této příležitosti potvrdil za účasti Edvarda Beneše právo Čechů a Slováků na samostatnost a vlastní stát.

Další cesty Zemana do zahraničí by měly ještě letos vést do Polska, Německa a Rakouska. Pořadí návštěv je nyní domlouváno. Podle Jindráka by Zeman měl v blízké budoucnosti zavítat i k "čestnému sousedovi" a k členovi visegrádské čtyřky Maďarsku. V plánu má navštívit také Izrael, o cestě se bavil na konci ledna telefonicky i s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Zeman je znám svým proizraelským postojem.

Témata:  Miloš Zeman Slovensko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.