Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsná debata ve Sněmovně: Babišova vláda by měla jen svítit a topit, spustil šéf ODS Fiala

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opozice na dnešek svolala schůzi Sněmovny, která má řešit časté personální změny prováděné vládou bez důvěry. Premiér Andrej Babiš řekl, že menšinový kabinet ANO nedělá zásadní a nevratné kroky, nic neprivatizuje a nedělá ani žádné politické čistky na úřadech.

"Jsem celkem rozpačitý, nechápu, proč byla svolána tato mimořádná schůze," uvedl Babiš. Podotkl, že hnutí ANO vede jednání s dalšími stranami s cílem sestavit stabilní kabinet s důvěrou. "Vláda v demisi je zcela legitimní a není ústavou omezena v pravomocích. Nechceme vládnout v demisi, když získáme důvěru, budeme pracovat úplně stejně," řekl.

Šéf ODS Petr Fiala kontroval, že ústava vůbec nepředpokládá, že by někoho napadlo, že je kabinet v demisi plnohodnotný. Vláda v demisi má existovat podle něho co nejkratší dobu a vše má směřovat k tomu, aby fungovala vláda s důvěrou. "Babišova vláda má legitimitu jen svítit a topit," míní Fiala.

Navíc soudí, že nynější vláda v demisi není běžnou vládou bez důvěry poslanců. "Nejste premiérem, který vedl jednání, aby sestavil koalici," řekl Babišovi. Kabinet podle něho vznikl především na základě "ústavní svévole" prezidenta Miloše Zemana s cílem, aby co nejdříve skončila předchozí vláda v demisi Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Fiala také připomněl Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo a podotkl, že kabinet žije s tichou podporou KSČM a SPD. "Zatím je fungování této jednobarevné menšinové vlády s tichou podporou komunistů de facto jakýmsi podvodem na občanech a tato vláda musí být ve všech podstatných věcech zdrženlivá," dodal.

Personální změny, které vláda provedla, Babiš hájil. Opozice kritizuje odvolávání náměstků ve státní službě nebo šéfů fakultních nemocnic. Kritizuje i údajný Babišův tlak na rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína.

Premiér řekl, že při systemizaci míst ve státní službě vláda snížila počet politických náměstků z 31 na 20 a zrušila 14 náměstků pro řízení. Připomněl personální změny za ministerského předsedy (ODS) Mirka Topolánka, kterým se říkalo noc dlouhých nožů. "My to neděláme takhle, my to neděláme politicky. My to děláme podle kvality lidí," zdůraznil Babiš. Odmítl informace, že by měl mít seznam vedoucích úředníků, kteří jsou členy ČSSD, a poukázal na to, že si ponechal státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře (ČSSD).

ODS chce na mimořádné schůzi vládu vyzvat, aby nevynucené personální změny neprováděla a nepředkládala návrh změn služebního zákona. Kabinet za necelé tři měsíce od svého jmenování využil k personálním změnám na ministerstvech nynější služební zákon, o místo však také přišli například generální ředitel České pošty Martin Elkán, šéf agentury CzechInvest Karel Kučera či ředitelé fakultních nemocnic Na Bulovce a v Ostravě Andrea Vrbovská a Svatopluk Němeček.

Témata:  Andrej Babiš vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy