Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsná debata ve Sněmovně: Kalousek mluvil o exkrementech a kadění

Kalousek, Miroslav
Kalousek, Miroslav
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ve Sněmovně se dnes rozproudila debata o personálních změnách, které provádí Babišova menšinová vláda. Podle kritiků se jedná o politické čistky. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) se brání tím, že odvolání čtyř náměstků bylo snahou zefektivnit činnost resortu.

Babišova vláda by měla podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka přistoupit k politickým čistkám až poté, co dostane důvěru Sněmovny pravděpodobně díky hlasům radikální levice a extremistů, tedy KSČM a SPD. "Vláda bez důvěry odvolává někoho pro ztrátu důvěry. Vždyť je to protimluv," uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský k tomu, jak někteří členové kabinetu zdůvodňovali personální změny na svých úřadech.

Němcová (ANO) uvedla, že odvolání čtyř náměstků nebylo čistkou, ale snahou zefektivnit činnost ministerstva. Podobně svůj postup hájili ministryně financí Alena Schillerová nebo ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Ministr zahraničí Martin Stropnický odmítl, že by odvolání jeho dvou náměstků bylo nějakou masivní výměnou.

"Chápu, že jste nedočkaví," uvedl k členům vlády Bělobrádek. Zdůraznil ale, že vláda, která nemá důvěru Sněmovny, nemá dělat všechno to, co vláda s důvěrou dolní komory. Měla by podle předsedy lidovců dodržovat i nepsané zvyklosti podobné těm, že se "nesmrká do rukávu a nechodí na záchod na veřejných místech."

Bělobrádek nynější vládě vytkl, že systemizaci využívá k tomu, aby vyhodila lidi pro osobní spory nebo pro jejich kontakt s nějakou politickou stranou. Jako příklad uvedl postup ministra zemědělství Jiřího Milka (za ANO), který v den nástupu do funkce rozhodl o zrušení sekce ekonomiky a informačních technologií v čele s náměstkem Zdeňkem Adamcem, který podle Bělobrádka ušetřil státu 900 milionů korun.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že premiér pravicové opozici vyčetl její kritiku personálních opatření v podstatě slovy: "Proč nám vyčítáte naše exkrementy, když už bylo nakaděno před námi". Kalousek se pozastavil nad snahou Babiše odstavit šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Důvodem prý je snaha dostat GIBS pod vliv ANO.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda Pavel Bělobrádek Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy