Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokracie v ČR nefunguje? Sněmovna je nefunkční, z ústavy je cár papíru, zlobí se opozice

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - O návrhu části opozice, aby vláda bez důvěry nečinila nevynucené personální změny, Sněmovna hlasovat nebude. Pro schválení programu hlasovalo 59 ze 154 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Většina poslanců se hlasování zdržela. Uskutečnění schůze nepodpořili členové dolní komory ANO, SPD a KSČM.

"Ministři neměli odvahu diskutovat s poslanci, je mi z toho smutno," řekla místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová. Její stranický kolega Ondřej Veselý s odkazem na nedávné neschválení chůze k odvolání místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury poznamenal, že jde už o druhý případ, kdy vláda kontroluje Sněmovnu, zda a kdy bude diskutovat, namísto aby Sněmovna kontrolovala vládu. "To je debakl demokracie," uvedl.

Také Piráti kritizovali, že negativní hlasování o programu vyřadilo z diskuse ty poslance bez přednostních práv, kteří se chtěli zeptat na otázky z oblasti své odbornosti. Šéf strany Ivan Bartoš řekl, že vláda při personálních změnách hledá důvody až zpětně a často jsou velice vágní.

"Jako například ztráta důvěry, že chybí dlouhodobá koncepce, takové vysvětlení nám nestačí," uvedl s poukazem na to, jak ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) zdůvodnil odvolání šéfa České pošty Martina Elkána.

Strana dnes předložila návrh nominačního zákona. "Měl by zajistit, aby po 20 letech konečně do státních firem zamířili odborníci a ne političtí nominanti, kteří nemají odbornost a mají to jako tzv. trafiky," uvedl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Podle Starostů a nezávislých hnutí ANO tím, že podruhé odmítlo schválit pořad mimořádné schůze, omezuje práva jednotlivých poslanců vůbec se vyjádřit ke krokům vlády. Starostové přitom zdůraznili, že jednobarevná vláda ANO nemá důvěru, premiér Andrej Babiš ale podle nich nechápe, že získání důvěry je podstatná záležitost.

"Premiér Babiš tak uvrhává Českou republiku do problémové situace, decimuje politickou kulturu ve spolupráci s prezidentem (Milošem) Zemanem, ústava pro ně pro oba je cárem papíru," řekl šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský. "Nepamatuji, že by Sněmovna byla takto nefunkční," řekl.

"Vládní koalice ANO, KSČM a SPD tento týden už podruhé neschválila program mimořádné schůze sněmovny. Předsedové Babiš a (Tomio) Okamura (SPD) měli zjevně strach, že by na navržená témata diskutovali i někteří jejich poslanci. Fér to není, ale pochopit se to dá," reagoval na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle komunistů svolavatelé mimořádné schůze pouze zablokovali projednávání návrhů zákonů. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že osobně kritizuje například odvolání ředitelky nemocnice Na Bulovce Andrey Vrbovské či generálního ředitele pošty Elkána. Svolavatelé schůze se podle něj nemohou vyrovnat s tím, že opakovaně prohráli volby. "Jediná odpověď je nepracovat, zdržovat, udržovat právní řád ve stavu, který vedl k totální destrukci a ekonomické krizi," uvedl na adresu ODS.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy