Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodový účet by měl vzniknout v roce 2020

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Zvláštní důchodový účet, z něhož by se seniorům vyplácely penze, by měl vzniknout v roce 2020. Do té doby by měl stát uskutečnit důchodovou reformu, která by měla mimo jiné obsahovat podnikové důchodové připojištění.

V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

"My ho (účet) chceme založit, aby bylo jasně vidět, kolik skutečně se na důchody vybírá," prohlásil Babiš. Podle něj není možné, aby důchodový účet vznikl současně s důchodovou reformou. "Ten může vzniknout až někdy 2020, my musíme udělat tu reformu," uvedl.

Podle něj měl účet nevzniknout již dříve. "Pan prezident (Miloš Zeman) byl premiérem, s panem (tehdejším ministrem průmyslu Miroslavem) Grégrem (ČSSD) prodali Transgas za 135 miliard a měl být vytvořen důchodový účet a někdo potom ty peníze zašantročil," řekl.

"My samozřejmě bychom chtěli v rámci důchodové reformy přijít s podnikovým důchodovým připojištěním, tak jak je to standardní v Evropě," uvedl Babiš. Poukázal na to, že z tuzemska odchází 250 miliard korun na dividendách do zahraničí. "Ty firmy tady zainvestovaly, ale samozřejmě my potřebujeme, aby tady nechaly víc peněz, nejenom v investicích a možná i podpoře sportu, kultury, ale hlavně i pro ty zaměstnance," řekl. V rámci důchodové reformy se chce zaměřit i na to, že některé profese nemohou pracovat až do 65 let, zaměřit se chce i na ženy s nízkými důchody nebo starodůchodce.

Témata:  Andrej Babiš důchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy