Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce cynicky a bezskrupulózně uchopit moc? Bělobrádek, Pospíšil či Kalousek s tím nemazlí

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Část opozice na konci minulého týdne navrhla, aby vláda bez důvěry nemohla činit nevynucené personální změny, Sněmovna dnes neschválila návrh programu mimořádné schůze k personální politice kabinetu Andreje Babiše (ANO) v demisi a o návrhu se tak ani hlasovat nebude.

Pro schválení programu hlasovalo 59 ze 154 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Většina poslanců se hlasování zdržela. Uskutečnění schůze nepodpořili členové dolní komory ANO, SPD a KSČM.

„Vládní koalice ANO, KSČM a SPD tento týden už podruhé neschválila program mimořádné schůze sněmovny. Předsedové Babiš a Okamura měli zjevně strach, že by na navržená témata diskutovali i někteří jejich poslanci. Fér to není, ale pochopit se to dá...“ posteskl si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobně to vidí i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Andrej Babiš a jeho koalice očividně nechce, aby vládu kontrolovala Poslanecká sněmovna. Zamítnutím programu schůze, jak ho navrhla část opozice včetně TOP 09, znemožnila projednat zásadní kroky, které dělá vláda bez důvěry. "Čištění" ministerstev, úřadů, nemocnic a státních podniků bude pokračovat vesele dál, i když vláda nemá důvěru, takže za ní není není demokratická většina občanů České republiky,“ uvedl na facebooku.

„Zažíváme zásadní souboj o to, jak bude vypadat demokracie v České republice. Jde o to, aby tu nebyla tyranie většiny, protože demokracie musí myslet i na menšiny. Vidíme, kdo stojí na straně demokracie a kdo cynicky a bezskrupulózně chce uchopit moc, s kýmkoli za jakoukoli cenu,“ komentoval dnešní dění ve Sněmovně šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

K jednání se vyjádřil i komentátor Alexandr Mitrofanov, jehož jméno dnes ve Sněmovně několikrát zaznělo. „'Mitrofanov je celý bez sebe, je vyřízený, že se Babiš narodil.' Babiš. Tak dost! Další propagaci nepotřebuji! Jsem v jádru skromný člověk. A jsem známý už dost,“ rýpnul si do šéfa ANO publicista.

„Dnes jste ve Sněmovně největší hvězda! Gratuluji. Jak říkal J.Paroubek: 'Nechci se Vás dotknout pánové,...ale kdo z Vás to má?',“ přidal se předseda STAN Petr Gazdík.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy