Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišova nabídka pro ODS? Babiš jen tlačí na ostatní, varuje Fiala

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda ODS Petr Fiala si nedělní výrok premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše o tom, že zváží nabídku občanským demokratům, vysvětluje pouze jako nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývání těch skutečných - komunistů a SPD Tomia Okamury.

Občanští demokraté zatím od vládního hnutí ANO nedostali nabídku jednání o možné spolupráci. "Žádná nabídka nepřišla, protože nejspíš ani není co nabízet - premiér v demisi jen mate veřejnost, vyvíjí nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývá skutečné, tedy SPD a KSČM," sdělil Fiala.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

O možné podpoře nyní Babiš jedná se sociálními demokraty, vedle programových shod ale ČSSD podmiňuje svoje vládní angažmá dohodou o mechanismech vládnutí, například tím, že nebude moct být jako menší koaliční partner přehlasována.

Babiš v neděli řekl, že úvahy o novém jednání s ODS chce probrat se stranickými kolegy. Dnes zopakoval, že věc chce konzultovat uvnitř ANO a doplnil, že ve čtvrtek chystá bilaterální schůzky s ČSSD, komunisty a SPD.

Témata:  Petr Fiala ODS Andrej Babiš

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy