Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS bude jednat o vládní spolupráci? Fiala se setká Babišem

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předseda ODS Petr Fiala dostal od Andreje Babiše (ANO) pozvánku k jednání o vládní spolupráci. ODS opakovaně uvádí, že nechce vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, čímž poukazuje na kauzu Čapí hnízdo. Podle Babiše ale od občanských demokratů zaznívají nejednotné názory.

"Poslechnu si Andreje Babiše, postoj ODS je jasný a srozumitelný. Vyjednávání pana premiéra v demisi naopak vůbec jasné a srozumitelné není," řekl Fiala k plánované čtvrteční schůzce.

Babiš v neděli řekl, že uvažuje o návrhu na spolupráci s ODS, což pobouřilo předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Fiala si nedělní výrok Babiše vysvětluje pouze jako nátlak na jiné možné koaliční partnery a skrývání těch skutečných - komunistů a SPD Tomia Okamury.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů. Proti vládní spolupráci podle občanských demokratů hovoří nejen stíhání případného premiéra, ale i dosavadní postoj ANO k návrhům občanských demokratů ve Sněmovně.

Zatímco návrhy komunistů a SPD s podporou hnutí ANO postupují v legislativním procesu, poslanecké návrhy ODS menšinová vláda nepodporuje. Usnesení, podle kterého ODS nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO, širší vedení občanských demokratů přijalo už v první polovině prosince.

Témata:  Petr Fiala Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy