Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší ozbrojené přepadení zlatnictví v Uherském Hradišti

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zlín - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat případ loupežného přepadení klenotnictví v U. Hradišti ze září 2015. Žalobce z něj viní 29letého Martina Skalického a 42letého Miloše Zezulu z Hodonínska. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Šperky za více než 1,2 milionu Kč se útočníkům díky zásahu dvou kolemjdoucích, kteří utrpěli těžká zranění, odnést nepodařilo. Skalický vinu odmítá, Zezula písemně požádal o jednání soudu v nepřítomnosti, přičemž odmítl vypovídat.

Loupež v Hradební ulici se stala 8. září 2015 před polednem. Pachatelé ke klenotnictví přijeli na motocyklu. Jeden měl pistoli. "Do prodejny vstoupili s přilbami a kuklami na hlavách, aby zamezili své identifikaci," uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Prodavačka podle něj mužům nekladla odpor a křičela o pomoc. Pachatelé proto začali do tašky ukládat šperky z vypáčené zásuvky a vitrín. U klenotnictví se však objevili dva kolemjdoucí, kteří se lupiče pokusili zadržet. Jeden z pachatelů na ně vystřelil a jednoho zranil na noze. Druhý kolemjdoucí měl zraněné oko od střepu ze skleněných dveří do prodejny, které lupiči rozbili, když se je svědci pokusili zadržet. Pachatelé podle státního zástupce nechali na místě tašku se šperky, šroubovák a páčidlo a odjeli na motorce.

Skalický u soudu vinu odmítl. "Vůbec nerozumím tomu, jak jsem se sem dostal. Nikdy jsem v klenotnictví v Uherském Hradišti nebyl. S loupeží nemám nic společného," řekl. Do města občas jezdil do akvaparku, jinak ho údajně nezná. Dodal, že motocykl lupičů ani jejich vybavení zachycené na kamerách nepoznává. Obžaloba se opírá především o pachové stopy z místa činu.

Z výpovědi jednoho z mužů, kteří chtěli lupiče zadržet, vyplývá, že viděl dvojici vejít v přilbách dovnitř, odkud se začal ozývat křik a řinčení skla. Neúspěšně se pokusil zavolat telefonem policii, poté zahlédl neznámého muže, který držel dveře do klenotnictví. Menší z lupičů, řidič, podle něj dveře prokopl, druhý pachatel je poté rozbil páčidlem. "Vyšší na nás namířil pistoli, muž vedle mně říkal, že nevidí. Šli jsme do boku a uvolnili jsme ty dveře," řekl.

Z prodejny podle něj vyšel vyšší z lupičů a poté menší s taškou na rameni. "Částečně jsem ho zpacifikoval k zemi. Otočil jsem se zády, ozval se výstřel a ten spolujezdec mě střelil do pravé nohy. Bolestí jsem začal padat na koberec. Neustále jsem tašku držel za popruhy, odhodil jsem ji dozadu za sebe. Oni začali utíkat pryč z prodejny," doplnil svědek. Skalický podle něj výškou odpovídá jednomu z pachatelů.

Podle druhého z očitých svědků mohlo přepadení trvat zhruba minutu. Poté, co zaslechl křik, vešel do obchodu a uviděl dva zloděje. "Jeden rozbíjel vitríny a vytahoval to zlato, byl menšího vzrůstu, tak jsem si říkal, že bych si na něj troufl. Začal sahat pod bundu, tak jsem dostal strach, že vytáhne nějakou zbraň. Tak jsem šel ven a napadlo mě podržet dveře," řekl muž. I on připustil, že je výška Skalického podobná jako u pachatele.

Témata:  loupež soudy Zlínský kraj krimi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy