Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místo poukázek na živobytí možná někteří znovu dostanou peníze, schválila vláda

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Některé skupiny chudších lidí by už nemusely dostávat příspěvek na živobytí v poukázkách místo v penězích. Kabinet Andreje Babiše (ANO) dnes souhlasil s předlohou poslanců ANO. K návrhu na stejné téma skupiny zákonodárců z KDU-ČSL, Pirátské strany, ČSSD a TOP 09 vyslovil neutrální stanovisko.

Výplatu ve formě poukázek schválila předchozí Sněmovna kvůli zamezení zneužívání peněžité dávky. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají od loňského prosince v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Za poukázky si lidé mohou pořídit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy. Nedostanou za ně cigarety nebo alkohol.

Plně peněžitou dávku by obě předlohy měly vrátit lidem v pobytových zařízeních sociálních služeb. Zákonodárci ANO chtějí dát výjimku ještě lidem s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidem, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidem s omezenou svéprávností. Úřady práce by také nemusely dávat poukázky v případech "hodných zvláštního zřetele".

Novela skupiny poslanců z KDU-ČSL, Pirátské strany, ČSSD a TOP 09 se jeví o něco širší. Poukázky by neměli dostávat lidé s plným invalidním důchodem, lidé starší 68 let a lidé, kterým úřady ustanovily opatrovníka. Autoři chtějí zrušit poukázky také pro postižené lidi, kteří pobírají příspěvek na péči kvůli středně těžké závislosti, těžké závislosti a úplné závislosti na pomoci druhých, a pro pečovatele o postižené lidi.

Témata:  vláda sociální dávky zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy