Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi chtějí rozhodovat o místních problémech, mezinárodní smlouvy by ale nechali na politicích, ukazuje průzkum

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - V únorovém šetření položilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dvě sady otázek týkajících se jednak zájmu občanů o politiku a jednak názoru na podíl politiků a občanů na rozhodování. Téměř polovina Čechů se obecně o politiku zajímá (velmi 6 %, spíše 41 %) a tato míra zájmu je v posledních deseti letech v podstatě stálá.

Současný zájem 47 procent lidí o politiku je podle autorů průzkumu od roku 2008 téměř neměnný. O politické dění v Česku se v únoru zajímalo 58 procent lidí, ještě před deseti lety to bylo 64 procent. Zájem o dění ve světě má momentálně 40 procent dotázaných, stejně jako před deseti lety. O politické události v Evropské unii se v únoru zajímalo 35 procent Čechů, zatímco před rokem 39 procent a před deseti lety 32 procent.

Rozhodovat o významných místních otázkách by nyní chtělo 81 procent lidí, celospolečenské otázky by chtěla řešit necelá polovina. Naproti tomu zhruba tři čtvrtiny Čechů by rozhodování o významných zákonech nechaly na politicích, mezinárodní smlouvy dokonce 82 procent respondentů.

Zájem lidí rozhodovat o celospolečenských otázkách je vůbec nejnižší od začátku sledování, tedy od roku 2010, konstatovali autoři průzkumu.

Témata:  průzkumy politika Češi Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy