Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální demokraté chtějí prosadit zálohové výživné, které by vyplácel stát

Alena Gajdůšková /ČSSD/
Alena Gajdůšková /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanci ČSSD předložili do Sněmovny návrh zákona o zálohovaném výživném, které by za neplatiče poskytoval stát. O dávku by mohl rodič žádat po dvou měsících, v nichž nedostane alimenty vůbec, nebo dostane jen jejich část. Na dávku by měly dosáhnout děti z domácností s příjmem pod 2,7násobek životního minima.

"Novela pomůže těm nejpotřebnějším, maminkám či tatínkům, kteří zůstali na výchovu svých dětí sami a jejichž partner neplní své zákonné povinnosti," uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle poslankyně Aleny Gajdůškové jde v této situaci o děti a o vymahatelnost práva. "Situace pro neúplné rodiny, pro ty, které nedosáhnout na dávky v hmotné nouzi, bude mnohem příznivější," řekla Gajdůšková.

Stát by dle ČSSD ročně na náhradním výživném vyplatil kolem 700 milionů korun, zpět by vymohl až pětinu částky.

Obdobný návrh podali nedávno poslanci KSČM. Sociální demokraté s nimi podle Gajdůškové nesoutěží. "Právě to, že KSČM podobný návrh předložila, nás vede k velké naději, že zákon o zálohovaném výživném má šanci na přijetí," dodala.

Návrh zákona o zálohovaném výživném schválila v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Sněmovna předlohu do voleb neprojednala, spadla takzvaně pod stůl.

Témata:  alimenty Sociální demokracie (SOCDEM) zákony Jan Hamáček Alena Gajdůšková

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy