Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš zprostí ředitele GIBS Murína výkonu služby

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uvedl, že neprodleně zprostí ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína výkonu služby. Babiš se rozhodl i na základě dokumentů státních zástupců. V jednom z nich se podle Babiše mimo jiné píše, že Murín účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista.

"Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu," řekl premiér poslancům bezpečnostního výboru. Opět zpochybnil i hospodaření inspekce.

Premiér mluvil i o dalších výtkách, které podle něho vznášejí vůči inspekci státní zástupci. Uvedl mimo jiné, že se GIBS snaží dostat ke spisovým materiálům, které "benevolentně zpřístupňuje" podezřelým, nerespektuje rozhodnutí státních zástupců a chce nasazovat odposlechy bez dostatečného zdůvodnění.

Murín je podle Babiše ohrožením demokracie, jeho chování pokládá za skandální. "Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnosti policistů, tak ji zakrýval," řekl novinářům při odchodu z jednání výboru. Zproštění výkonu služby se podle Babiše teprve musí připravit.

Ředitele GIBS jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny. Odvolat ho lze pouze, pokud je proti němu zahájeno trestní stíhání nebo po uplynutí pětiletého mandátu.

Babiš hovořil o zproštění výkonu služby, což je jiný případ než odvolání z funkce. Ze zákona o služebním poměru vyplývá, že člen bezpečnostního sboru může být zproštěn výkonu služby, pokud je podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku. Učinit se to může v případě, že by ponechání podezřelého příslušníka ohrožovalo důležitý zájem služby nebo vyšetřování jeho jednání.

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na jednání bezpečnostního výboru uvedl, že se seznámil s dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství o Murínovi. Zdůraznil, že ho opatření státního zastupitelství neopravňovalo k tomu, aby s Murínem kázeňské řízení zahájil. "Bylo to v mé kompetenci předsedy vlády," uvedl Sobotka. Na svém tehdejším rozhodnutí by, jak uvedl, nic nezměnil.

"Bývalý pan premiér měl konat a zahájit kázeňské řízení," prohlásil naopak Babiš. Označil za podivné, že tehdejší premiér nekonal, ačkoli na úřad vlády dorazil "závažný dokument".

Sobotka se pozastavil nad tím, že GIBS je najednou ohrožením demokracie. "Kdo to bude příště?," tázal se. Babiš prohlásil, že Sobotka Murína kryje.

Když Babiš citoval z dokumentu státních zástupců proti Murínovi, poslanci ODS Jana Černochová a Pavel Žáček a STAN Vít Rakušan opustili na protest jednání. "Tohle je opravu nechutné. To jsou 50. léta," řekla Černochová.

"Jestli chce premiér bez důvěry v demisi Babiš zprostit šéfa GIBS služby, pak by to měl předem jasně zdůvodnit a přednést to na schůzi Sněmovny! Nemůže na něj napřed vytvořit nátlak, pak účelově poslat kontrolu ze svého bývalého ministerstva, jejíž výsledky neznáme, a chtít ho takto účelově odstranit!" komentoval Babišova slova lidovec Marian Jurečka. 

Témata:  Andrej Babiš Michal Murín Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy