Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové stran se shodli na migraci, jednání o zahraniční politice by měla pokračovat

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lídři stran zastoupených ve Sněmovně se na dnešní schůzce o zahraniční politice shodli na českém postoji k evropské migrační politice. Novinářům to dnes řekl předseda ODS Petr Fiala, který svolání předsedů stran inicioval. K dalším tématům by se mohli dostat na příštím jednání ve stejném formátu.

Fiala je přesvědčen, že diplomacie není jen věcí vlády a české národní zájmy lze hájit i na stranické a parlamentní úrovni. „Debata, která se týkala našich postojů ke kvótám a dalšímu vývoji migrační politiky, z té jsem měl dojem skutečné shody napříč politickým spektrem, tam české národní zájmy jsou jasné," uvedl Fiala po setkání, které hostil předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO).

Strany by podle Fialy měly najít také společné stanovisku k budoucímu vývoji EU. „To jsou otázky, ke kterým se můžeme dostat příště," míní. Další schůzka by se podle něho měla odehrát nejspíš v květnu. Její svolání je podle Fialy na Babišovi.

Jednání o zahraniční politice Česka na stranické úrovni je podle šéfa občanských demokratů důležité i kvůli tomu, že Česká republika nemá vládu s důvěrou. I tak je podle Fialy nutné, aby země dál prosazovala své zájmy. "Nezapomínejme, že diplomacie se nedělá jen na úrovni vlády, je taky diplomacie parlamentů, jsou možnosti, které máme ve frakcích v Evropském parlamentu," podotkl.

Dnes se jednalo také o přesunu české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma, bilaterálních vztazích České republiky, nadcházejícím rakouském předsednictví v EU nebo aktuální situaci v Turecku, řekl novinářům při odchodu ze Strakovy akademie předseda Starostů Petr Gazdík. Gazdík očekává, že pokud budou tato jednání pokračovat, zvýší to váhu Česka na mezinárodní scéně.

Jako překvapivě věcnou a konstruktivní schůzku ohodnotil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Šéf Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že pozice stran se paradoxně neliší. "Není příliš rozdíl v tom, co ty strany zastávají vůči postojům k EU a evropské integraci. Bohužel strany v rámci kampaní využívají témata, jak se jim zlíbí," uvedl.

Jednání se zúčastnili předsedové všech stran zastoupených ve Sněmovně s výjimkou Vojtěcha Filipa (KSČM), který za sebe poslal zástupce.

Témata:  Petr Fiala Andrej Babiš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy