Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana urazilo vyjádření Klausova institutu k inaugurační řeči. Bakala je celorepublikový problém, hřímá

Miloš Zeman, prezident ČR a Václav Klaus
Miloš Zeman, prezident ČR a Václav Klaus
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Věta Institutu Václava Klause (IVK), že kritika miliardáře Zdeňka Bakaly nepatřila do inauguračního projevu, prezidenta Miloše Zemana urazila. Hlava státu to přiznala dnes v televizi Barrandov. 

V inauguračním projevu prezident minulý týden Bakalu obvinil z rozsáhlé hospodářské kriminality v uhelné společnosti OKD a označil ho za velkou skvrnu. Bakala se k projevu nechtěl vyjadřovat.

Institut, který založil Zemanův předchůdce v nejvyšší ústavní funkci, k projevu uvedl, že Zeman v něm dal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů.

V komentáři k Zemanovu inauguračnímu projevu se IVK pozastavil mimo jiné nad tím, že se v něm nenašlo zamyšlení nad hodnotovou krizí západoevropské civilizace, ale do televizního přímého přenosu se dostal Bakala. „I zde Zeman neovládnul sám sebe a nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě," napsal člen správní rady institutu Ivo Strejček.

Bakala je podle Zemana celostátní problém. „Institut Václava Klause reagoval na Bakalu. Já nevím, jestli je tento institut spojen se Zdeňkem Bakalou. Nicméně věta, že o tom mám mluvit v Ostravě, a nikoli v Praze, mě hluboce urazila, protože Bakala je celostátní problém, nikoli pouze ostravský problém," reagoval Zeman.

Klaus Zemana před volbami podpořil. V lednu nu také přišel pogratulovat ke znovuzvolení prezidentem do jeho volebního štábu. Bývalý a současný prezident Česka se při tom spolu bavili jako dobří přátelé.

Témata:  Miloš Zeman Václav Klaus Institut Václava Klause

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy