reklama

Řekla to dnes novinářům po ocenění vojáků v Praze na Vítkově.

Z mise Evropské unie v Mali se nedávno vrátily čtyři desítky českých vojáků. Za úkol měli chránit velitelství mise, podíleli se i na výcviku maliských vojáků. Za své působení dostali medaile Za službu v zahraničí.

Šlechtová misi označila za velmi důležitou, připomněla, že se koná na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. "Já teď budu předkládat vládě České republiky mandát, kde budeme žádat o navýšení vojáků, a byli jsme požádáni i o navýšení vojáků v Mali.

Počítám s navýšením o zhruba jednou tolik," řekla Šlechtová novinářům. Ze současných asi 50 by mohl nový mandát umožňovat vyslání asi 100 až 120 vojáků, dodala. Pokud rozšíření schválí vláda, bude se jím ještě zabývat Sněmovna a Senát.

Za práci v misi vojákům poděkoval i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Mise podle něj není jednoduchá. "V době krize se maliská armáda rozpadla, takže Česká republika s ostatními armádami Evropské unie vytváří první jednotky maliské armády, aby se bezpečnostní situace v zemi stabilizovala," poznamenal. Podotkl, že stabilita země se projeví i v Evropě v souvislosti s migrací.