reklama

Gorily se v zajetí množí obtížně. Samice rodí vždy jedno mládě, o které se pak starají až do věku tří let. Kijivu se první mládě narodilo v 11 letech. Dostalo jméno Moja (ve svahilštině první) a coby první gorile narozené v českých zoo se jí dostalo nevídané mediální publicity. Moja v roce 2011 odjela do Španělska, kde v dubnu 2013 porodila samičku Duni. Kijivu je tedy babičkou.

Tři roky po Moje přivedla Kijivu na svět gorilího rošťáka Tatu, který se ale v létě 2012 nešťastnou náhodou oběsil při hře na laně. Třetím potomkem Kijivu je Kiburi, kterého v zoo uvítali na jaře 2010. Čtvrtý potomek Nuru se narodil v prosinci 2012.

Zoo Praha chová gorily od roku 1963. Nyní má skupina osm členů. Hlavou je samec Richard. Dále jsou zde čtyři dospělé samice - kromě Kijivu jsou to Kamba, Shinda a Bikira, a tři mláďata Kiburi, Nuru a Ajabu. Ajabu je potomkem Shindy a v gorilím výběhu je dosud benjamínkem. Jeho jméno ve svahilštině znamená zázrak, jelikož jeho narození bylo velkým překvapením. O matce Shindě si všichni mysleli, že je neplodná.

Program je v neděli připraven i pro návštěvníky. U informačního stánku se mohou dozvědět vše o chovu goril v pražské zoo, pro děti je připraven třeba gorilí kvíz, který prověří jejich znalosti o gorilách. V Pavilonu goril pak návštěvníci budou moci zanechat přání pro Kijivu. Chovatelé do expozice přidají pár pamlsků, aby se dostalo na všechny gorily ze skupiny.