Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO by dalo ČSSD maximálně čtyři ministry, sociální demokraté chtějí pět

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ANO je ochotné pro ČSSD vyčlenit ve vládě vedení maximálně čtyř ministerstev. Jedním z nich by mohl být takzvaně silový resort. Oblasti financí se ale Babišovo hnutí vzdát nechce. Místopředsedové ANO Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec to řekli před začátkem dnešního jednání poslaneckého klubu ANO na pražském Chodově.

ČSSD by podle předsedy strany Jana Hamáčka považovala za důstojné obsazení pěti ministerských postů ve vládě. Strana by podle něj měla usilovat o ministerstva blízká svému programu, ale také o ta, kde má hnutí ANO střet zájmů. Někteří členové vedení ANO se shodli, že sociální demokracii jsou ochotni nabídnout maximálně čtyři křesla.

Faltýnek dnes řekl, že za něj by ČSSD mohla mít ve vládě nejvíce čtyři ministerstva, z toho jeden resort silový. Připustil, že Hamáček jako někdejší stínový ministr obrany rozumí armádě.

Podle Brabce se obě strany v názoru na jejich početní zastoupení ve vládě liší. Souhlasí s Faltýnkem, že by ČSSD měla dostat maximálně čtyři ministerská křesla. O počtu a rozložení resortů dnes jedná vedení hnutí ANO se svými poslanci. Brabec poznamenal, že vzhledem k volebnímu výsledku ČSSD by nárok na žádný z takzvaně silových resortů pro ně vzniknout neměl. 

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nechtěl personální záležitosti vyjednávání o vládě komentovat. S Hamáčkem se podle něj shodli, že nebudou vyjednávat přes média. K počtu ministrů Babiš řekl, že je "potřeba vzít kalkulačku a spočítat poměry". Podle jeho propočtů nárok ČSSD na ministerské posty vychází na 3,5.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Jaroslav Faltýnek Jan Hamáček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy