Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výzvu studentů #Vyjdiven podpořilo 40 tisíc lidí, zabývat se jí bude i Senát

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - K výzvě studentů na obranu demokracie a ústavy se připojilo zhruba 40 tisíc lidí, odhadují organizátoři iniciativy #VyjdiVen. Jejími požadavky by se měl zabývat Senát pravděpodobně v dubnu.

Seznam požadavků dnes převzal místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů. Signatáři výzvy požadují, aby prezident republiky Miloš Zeman plnil své ústavní povinnosti, nejmenoval premiérem trestně stíhaného člověka a aby vláda v demisi neprováděla žádné zásadní a personální kroky.

"Nechceme nijak měnit výsledky (sněmovních) voleb, jenom si myslíme, že by se v hnutí ANO měl najít vhodnější kandidát na premiéra," uvedl hlavní organizátor výzvy, student DAMU Luboš Louženský. Šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš je trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo.

"To číslo, ke kterému se pravděpodobně dopočítáme, je více jak 40.000 studentů," uvedl k počtu podporovatelů výzvy Louženský. Zatím jsou podle něj spočítáni podporovatelé ze dvou třetin ze 104 měst, kde se stávka konala. Podle něj by se měl Senát jako strážce ústavnosti postavit "na obranu ústavních zvyklostí a morálních hodnot, k jejichž porušování tady bohužel dochází".

Šesták ocenil, že mladí lidé cítí odpovědnost za zemi, ve které žijí. "Nepovažuju vás za křiklouny, neodvážil bych se vás nazvat jinak než zodpovědnými občany," řekl početné delegaci organizátorů.

Předseda výboru Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) uvedl, že sdílí obavy studentů. "Jsou zcela namístě, vydobyté svobody a demokracie nejsou samozřejmá věc," řekl. Senátor Václav Láska (za Zelené) mimo jiné požádal signatáře výzvy, aby se nenechali vyprovokovat hanlivými komentáři na svou adresu. Senátor TOP 09 Tomáš Czernin se pozastavil nad tím, že 29 let po pádu komunismu se v Česku znovu objevují tendence ohýbat ústavu. Studenty označil za "svědomí národa".

Témata:  Senát Parlamentu České republiky studenti Miloš Zeman demonstrace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy