Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výrok Moskvy o původu novičoku je absolutně lživý, naštval se Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tvrzení Moskvy, že jed použitý v Británii k útoku na bývalého agenta mohl pocházet z Česka, je absolutně lživý. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Babiš také odmítl, že vláda byla v postoji ke kauze liknavá. "Vyjednávat a sdělovat stanoviska uložila ministerstvu zahraničních věcí," uvedl premiér. 

MZV ČR do Černínského paláce povolalo na dnešní dopoledne ruského velvyslance Alexandera Zmejevského.

Novičokem byli počátkem března otráveni ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Británie z odpovědnosti přímo obvinila Rusko, podle šéfa britské diplomacie Borise Johnsona o útoku musel rozhodnout osobně Vladimir Putin. Moskva zodpovědnost za útok odmítla a v sobotu ruská diplomacie uvedla, že jed mohl pocházet například z Česka, Slovenska nebo Švédska.

Vláda a také prezident Miloš Zeman čelí kritice opozice, podle které měl stát reagovat ihned o víkendu, kdy tvrzení padlo.

Témata:  Andrej Babiš vláda Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy