Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka zavraždila novorozence a strčila ho do skříně, aby nepřišla o přítele. Odsedí si 15 let

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Žena (21) z Frýdlantu nad Ostravicí si odpyká 15 let vězení za vraždu novorozence. Trest uložený ostravským krajským soudem jí dnes potvrdil olomoucký vrchní soud.

Soud zamítl odvolání obžalované, která se domáhala vrácení případu. Tvrdila, že nebylo prokázáno, jak došlo k úmrtí dítěte. Podle soudu šlo však o vraždu. "Trest ve výměře 15 let je přiměřený, je na samé spodní hranici trestní sazby. Polehčující okolností je, že nebyla dosud trestána, dosud žila řádným životem a trestného činu se dopustila ve věku 19 let, tedy ve věku blízkému věku mladistvému," konstatoval mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Podle rozsudku žena své dítě zavraždila v říjnu 2015. V té době jí bylo 19 let, studovala hotelovou školu a nechtěla ohrozit vztah se svým přítelem. O tom, že je těhotná, věděla dívka od obvodního lékaře, ale nechodila na zdravotní vyšetření a porod chtěla za každou cenu utajit. O jejím těhotenství nevěděl její přítel ani jeho rodiče, u nichž žili. Své velké břicho vysvětlovala problémy se štítnou žlázou.

Porodila tajně doma ve vaně, dítě zabalila do ručníku a postupně do tří tašek, které zavázala gumičkou, dala je do cestovního kufru, který strčila dozadu do skříně a zaházela věcmi. Druhý den se omluvila ve škole a poté už se znovu vrátila do lavic. Mrtvolka našla rodina až po několika dnech.

Podle obhájkyně nebylo zcela jistě zjištěno, zda se narodilo dítě mrtvé či živé. Podle znalců však nic nesvědčí o tom, že by dítě zemřelo před porodem nebo při něm. "Ze znaleckých posudků bylo zjištěno, že s největší mírou pravděpodobností hraničící s jistotou, se dítě narodilo živé," uvedl Cik.

Obhajoba také poukazovala na to, že byla žena porodem rozrušena. Podle žalobkyně tomu však nebylo, stejný názor měl i soud, který odmítl překvalifikovat její čin na vraždu novorozeného dítěte matkou, za který by jí hrozilo maximálně osm let. "Rozrušenou ji v té době nikdo neviděl," podotkla žalobkyně.

Témata:  soudy vražda děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy