reklama

Británie z odpovědnosti za útok přímo obvinila Rusko. Moskva zodpovědnost odmítla a představitelé ruské diplomacie opakovaně uvedli, že Česko je mezi zeměmi, které mají schopnosti potřebné pro výrobu novičoku.

"To tvrzení je naprosto mimo realitu," řekl dnes Stropnický o ruském vyjádření. Ruský velvyslanec podle něj dnes tvrdil, že výroky vycházejí z toho, že Česko dlouhodobě disponuje vojenskou protichemickou jednotkou. "To nemá nic společného s tím plynem, o který tady jde," odmítl Stropnický ruské tvrzení.

Ministerstvo zahraničí označilo ruské výroky za urážlivé a zcela nepodložené. "Litujeme, že při tom Ruská federace nebere v úvahu vysokou cenu a značné škody, které taková prohlášení způsobují ve vzájemných vztazích," uvedl úřad.

Zmejevského přijal v Černínském paláci náměstek ministra Ivo Šrámek, což je podle Stropnického v diplomacii výraz toho, že česká strana přikládá záležitosti velkou váhu. Pokud by situace dál eskalovala, sešel by se s velvyslancem ministr osobně. Stropnický nicméně vyjádřil naději, že se podaří napětí zklidnit.

Nechtěl mluvit o možnosti vypovídaní ruských diplomatů, podle něj je třeba vyhnout se přepjatým reakcím. Považuje za důležité, aby se na dalším postupu dohodly všechny členské země EU a postupovaly koordinovaně. Předpokládá, že na summitu EU, který se ve čtvrtek a v pátek koná v Bruselu, zazní silná výzva ze strany šéfů evropských států a vlád, která by měla pobídnout Rusko ke spolupráci s Británií.