Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO a ČSSD se podle Brabce neshodnou jen v otázce daní

Richard Brabec (ANO)
Richard Brabec (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ANO a ČSSD se programově shodují ve většině oblastí. Podle vicepremiéra Richarda Brabce (ANO) na to ukazují dosavadní jednání expertních týmů obou uskupení o nové vládě. Největší rozpory panují v sociální politice a daních.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes po jednání expertních týmů uvedla, že ANO odmítá jakékoli zvyšování daní. Sociální demokraté naopak už dříve uvedli, že chtějí prosadit progresivní daně z příjmu fyzických osob nebo zavést sektorové daně.

Podle Brabce vytvořily ANO a ČSSD celkem 16 expertních týmů, do dnešního večera se uskuteční schůzky 13 z nich. "Zatím zprávy, co mi chodí od kolegů, nasvědčují tomu, že jsme schopni ve většině věcí najít shodu," řekl. Očekává, že v příštím týdnu začnou vrcholní představitelé ANO a ČSSD jednat o sporných bodech. Zároveň by v příštím týdnu měla začít i trojstranná jednání o programu mezi ANO, ČSSD a KSČM, aby se zohlednily i představy komunistů, kteří by podle záměru ANO měli ve Sněmovně podporovat menšinový koaliční kabinet zbývajících dvou stran.

Šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš před odletem na bruselský summit EU novinářům řekl, že jeho kolegové budou do jeho pátečního návratu z Bruselu pokračovat ve vyjednáváních. "Hned v pátek, jak se vrátím, vyhodnotíme celkově vyjednávání s KSČM a ČSSD a ještě v pátek budeme pokračovat v jednáních s ČSSD," řekl Babiš.

Nejvýznamnější rozpor panuje zatím v daních. "Pro nás je nepřekročitelné zvyšování daní, nebudeme souhlasit ani se zaváděním nových daní," řekla Schillerová, která dnes za ANO jednala se sociálními demokraty o financích. Rozhovory o daňové politice podle ní budou pokračovat v pátek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO Richard Brabec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy