Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Zeman podepsal jmenování Opaty šéfem generálního štábu

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal jmenování Aleše Opaty (53) do funkce náčelníka generálního štábu. Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové rozhodnutí kontrasignoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Opata ve funkci nahradí Jiřího Bečváře.

Změnu v čele generálního štábu již 8. března na návrh Šlechtové odsouhlasila vláda, návrh projednal i sněmovní výbor pro obranu. Nikdo z poslanců ve výboru neměl proti změně v čele generálního štábu výhrady.

Bečvář by měl funkci Opatovi slavnostně předat na konci dubna. Šlechtová již dříve uvedla, že prvním úkolem Opaty bude reorganizace velení české armády.

Opata je vojákem 31 let. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy