Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Sobotka praštil s politikou? Politologové pitvají jeho práci a výkony

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznánil rezignaci na poslanecký mandát. Podle politologů ho k tomu vedlo osobní vyčerpání z politiky. Dalšími důvody mohou být neúspěchy v posledních měsících, ale i nechuť ve Sněmovně podpořit možnou vládu ČSSD s ANO.

Politolog Josef Mlejnek míní, že Sobotka může být z politiky skutečně vyčerpán. "Když to srovnáme se situací před rokem, tak všechno dost drtivě prohrál. Loni na jaře vytáhl kord na (tehdejšího ministra financí a nynějšího premiéra v demisi Andreje) Babiše, zaútočil čelně a dopadlo to pro něj strašlivě. Babiš volby vyhrál a ČSSD dosáhla ten strašně nízký výsledek," připomněl sedmiprocentní zisk strany ve volbách do Sněmovny.

Další ranou může být to, že ČSSD znovu jedná s ANO a jeho lídrem Babišem. "Pokud má nějakou možnost nebo nabídku, jak se realizovat někde jinde, tak je to pro něj možná lepší," uvedl Mlejnek. Za další možný motiv považuje to, že by se Sobotkovi možná nechtělo hlasovat pro Babišovu vládu. "Jemu by mohlo přijít, že je to vrchol trapnosti, kdyby zvedl ruku pro vládu, kde role ČSSD moc slavná asi nebude. On by byl o to trapnější figura, že by jen odhlasovával důsledky politické porážky, kterou on vlastně způsobil," řekl.

Politolog Kamil Švec ČTK řekl, že rezignace nemusí být překvapením v situaci, kdy Sobotka je výrazně proti koalici ČSSD s ANO, o které se jedná. "Jeho názor byl poměrně jasný, vypadalo to, že v rámci poslaneckého klubu by to neměl jednoduché," uvedl. Švec nepředpokládá, že by Sobotku mohli následovat další poslanci. Mimo jiné proto, že v politice nejsou většinou tak dlouho.

Mlejnek i Švec v hodnocení Sobotky připomněli, že je teprve třetí, kdo vydržel v pozici premiéra celé volební období. "Ale zároveň je na tom dobře vidět, jak formální ukazatele mohou klamat. Že by to mohlo svědčit, že byl kdovíjak úspěšný. Přitom jeho premiérství úplně úspěšné nebylo," řekl Mlejnek. Ve funkci se podle něj naplno odhalila Sobotkova slabina, totiž že nebyl typem politického vůdce, který je schopen budovat silnou voličskou podporu.

"Dokud byl dvojka, trojka, ministr, místopředseda, jeho přednosti fungovaly," uvedl Mlejnek. Zmínil, že Sobotka dobře vyjednával v zákulisí a i ve straně byla jeho pozice silná. "Jeho pád nastal v situaci, kdy se stal jedničkou," uvedl.

Švec naopak míní, že Sobotka nebyl úplně neúspěšný. "Byl neúspěšný v tom, jak vedl stranu, že ji nedokázal prezentovat, aby byla pro voliče zajímavá ve volbách," uvedl. Na druhou stranu však prokázal schopnost hledat kompromisy a udržet vládu čtyři roky, byť mu okopávali kotníky koaliční partneři, spolustraníci i prezident Miloš Zeman, dodal Švec.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy