Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti ANO a ČSSD se rozcházejí se u závazku o penězích na obranu

Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Foto: Vláda.cz

Praha – Na středeční schůzi o obraně se vyjednavači hnutí ANO a sociální demokracie shodly zhruba v 95 procentech záležitostí. Novinářům to dnes řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO).

Šlechtová nesouhlasí však s návrhem ČSSD, aby vládní programové prohlášení obsahovalo závazek, jakou část hrubého domácího produktu (HDP) by měla republika dávat v závěru mandátu kabinetu do obrany. V žádném dokumentu by podle ní neměl být jiný závazek, než který Česko prezentuje Severoatlantické alianci, tedy dosažení dvou procent do roku 2024.

Vstupem do NATO vydávat na obranu dvě procenta HDP, nyní to je lehce přes procento. Letos by měly výdaje stoupnout na 1,13 procenta a v roce 2019 na 1,22 procenta. Dvou procent by rozpočet mohl dosáhnout v roce 2024. Ministerstvo obrany by tak mohlo hospodařit za osm let se zhruba 127 miliardami korun.

Minulá koaliční vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL se dohodla, že zajistí, aby ČR dávala do roku 2020 na obranu 1,4 procenta HDP. Česko v NATO prezentuje, že dvouprocentní hranice dosáhne v roce 2024. Nižší závazek na rok 2021 by podle ní mohl do NATO vyslat špatný signál, že ČR dvě procenta splnit nechce.

Odborníci ANO a ČSSD jednali o obraně přes dvě hodiny. Shoda panuje třeba na zavedení tzv. civilní přípravy k obraně státu. V jejím rámci by se do škol zavedl povinný předmět, v němž by se děti učily třeba základům první pomoci nebo řešení krizových situací. Původní plán měl podle Šlechotové zavést výuku na středních školách, chtěla by ale vyučování předmětu již na základních školách. Iniciovat chce debatu s ministerstvem školství a dalšími institucemi například o financování.

Dle představy Šlechtové by se děti tomuto tématu věnovali jednu výukovou hodinu týdně či za 14 dnů. Poznamenala, že na úrovni úředníků ministerstvo jedná se školstvím měsíc a půl. „Chci to probírat i s učiteli, hejtmany, se starosty, protože oni jsou zřizovatelé škol," řekla. Děti by mohli učit i vojáci nebo třeba členové horské služby.

Vyjednávací týmy obou stran v posledních dnech probíraly jednotlivé programové oblasti. Sociální demokraté budou výsledky prezentovat stranickému vedení v pátek odpoledne, následovat by měla podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka politická jednání o problematických bodech na úrovni lídrů obou možných partnerů.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) obrana Karla Šlechtová Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy