reklama

Předseda ČOV Jiří Kejval objednal u skladatele Miloše Boka novou variantu hymny loni. Vznikly čtyři verze, které nahrál Symfonický orchestr FOK a Kühnův smíšený sbor. Bokova podoba hymny ještě není známa, ČOV ji chce představit příští týden.

Výbor se úvahami o nové podobě hymny zabýval přes rok. Vycházel mimo jiné z toho, že délka hymny pro ceremoniální účely trvá 45 sekund a třeba pro vyhlašování vítězů na olympiádě by i vzhledem k délce skladeb dalších zemí byla lepší délka přibližně 80 sekund. Proto se ČOV rozhodl i v souvislosti s letošním 100. výročím vzniku Československa vyvolat diskusi o tom, jestli by hymna třeba neměla mít dvě sloky.

Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd připomněl, že neexistuje zákon ani vyhláška, které by určovaly, jak se má hymna hrát. V zákoně o státních symbolech je pouze uvedeno znění "zkrácené" československé hymny. Podle Šmída by se měl český zákon novelizovat a upravit. Kromě celospolečenské debaty o hymně chce uspořádat odborné grémium, kde by oslovil skladatele, muzikology nebo odborníky z Českého muzea hudby, aby posoudili podoby hymny z hlediska hudebního. "Mohla by z toho vzejít nějaká třeba doporučení, jak ji hrát při různých příležitostech," řekl ČTK. Grémium by se mělo sejít zhruba do měsíce.

Nová verze hymny vznikla také před deseti lety, kdy ji u příležitosti 90. výročí vzniku Československa zadal tehdejší premiér Mirek Topolánek. Autory úprav byli Otakar Jeremiáš a Jaroslav Krček, sóla nazpívali Adam Plachetka a Kateřina Kněžínková.